ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε άριστη λειτουργία και τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα για ένα λαμπερό χαμόγελο.

Ορθοδοντική παίδων

Κατά την παιδική ηλικία ο ορθοδοντικός πραγματοποιεί παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα μόνο όταν αυτό απαιτείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η προληπτική ορθοδοντική εφαρμόζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως πρόωρες απώλειες νεογιλών δοντιών ή ζημιογόνες έξεις όπως παρατεταμένο θηλασμό του δακτύλου ή του θηλάστρου και προώθηση της γλώσσας, ώστε να προλάβει εν τη γενέσει του ένα πρόβλημα πριν αυτό εξελιχθεί. Η έγκαιρη τοποθέτηση μηχανισμών διατήρησης χώρου σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών, αποτρέπει την απώλεια του χώρου που αντιστοιχεί στα μόνιμα δόντια προλαμβάνοντας το συνωστισμό ή ακόμη και τον εγκλεισμό τους. Ο θηλασμός του δακτύλου ή θηλάστρου και η προώθηση της γλώσσας αποτελούν ιδιαίτερα βλαβερές συνήθειες και μπορούν να διακοπούν με κατάλληλη καθοδήγηση και συμβουλευτική των γονέων και του παιδιού. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, η τοποθέτηση ειδικών ορθοδοντικών μηχανισμών μπορεί να διακόψει τις ζημιογόνες αυτές έξεις, εξαλείφοντας τις συνέπειες τους.
Η ηλικία των 11-12 χρόνων είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κατάλληλη για την έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας όταν αυτή σχετίζεται με απλά περιστατικά συνωστισμού ή ανωμαλιών σύγκλεισης ήπιας ή χαμηλής βαρύτητας.
Ωστόσο, όταν υφίστανται έντονα σκελετικά προβλήματα όπως δυσαρμονία στην ανάπτυξη των γναθών, ασυμμετρία του στοματογναθικού συστήματος ή σημαντική απόκλιση της οδοντικής σύγκλεισης από το φυσιολογικό, απαιτείται ορθοπεδική προσώπου ή τροποποίηση της ανάπτυξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία να ξεκινήσει στην ηλικία των 8 έως 10.5 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.

Ορθοδοντική εφήβων

Στην περίοδο της εφηβείας, η αντικατάσταση των νεογιλών από τα μόνιμα δόντια έχει ολοκληρωθεί. Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο τα κλασικά μεταλλικά άγκιστρα, όσο και τα κεραμικά αισθητικά άγκιστρα (brackets). Ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να εφαρμοστούν και τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ορθοδοντική ενηλίκων

Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία εύκολα αποδεκτή όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους ενήλικες. Οι αισθητικοί περιορισμοί που είχαν καθιερώσει στην συνείδηση όλων την Ορθοδοντική Θεραπεία ως μια αποκλειστικά παιδική ή έστω εφηβική υπόθεση, έχουν πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, η θεραπεία ενηλίκων ασθενών μπορεί πλέον να γίνει με την εφαρμογή αισθητικά αποδεκτών μεθόδων, όπως:
  • Κεραμικά αισθητικά άγκιστρα (brackets)
  • Γλωσσική ορθοδοντική
  • Διαφανείς νάρθηκες (Clear aligners, Invisalign κτλ)
Επιπρόσθετα, η ορθογναθική χειρουργική καθιστά απόλυτα εφικτή τη διόρθωση σκελετικών ανωμαλιών. Ανάλογα με το πρόβλημα και τις ανάγκες του κάθε ενήλικα, καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης. Παράλληλα, μια ορθοδοντική μετακίνηση δοντιών, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου οδοντιατρικού σχεδίου θεραπείας, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σύνθετη αποκατάσταση (πχ. τοποθέτηση εμφυτευμάτων, προσθετική κτλ.).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.